Hem       Receptbank       Kontakt       Nyheter

 

Fläskkotlett med Ljumna Honungs Äpplen och Rödvinsky (GI)

 

4port.

 

8 st Fläskkotletter

4 st Royal Gala Äpplen

2-3 st Scharlottenlökar

3 dl Röttvin (i det här fallet användes det italienska vinet Barone Riascoli) 

1 skvätt rödbalsamvinäger

1 skvätt Äppelcider vinäger

1 näve Jordnötter (allra helst ska det vara krossade cashewnötter)

1 skvätt Soya

Olivolja

1 msk Kalvfond eller Oxfond

Flytande honung

Salt, Pepparmix (Svart, Vit, Krydd och Rosé), Rosmarin och Timjan (helst färsk Rosmarin och Timjan, men det går även bra med torkade)

Maizena redning eller Idealmjöl

 

 

 

FLÄSKKOTLETTEN

Skär flera snitt i fettkanten på kotletten (ta inte bort den, den hjälper till att hålla köttet saftigt vid stekningen) salta och peppra med pepparmixen.

Stek, i rikligt med smör, i stekpanna med medelvarm temperatur tills kotlettköttet blir stumt. (vänd inte kotletterna i onödan då tappar de saftigheten)

 

LJUMNA HONUNGS ÄPPLEN

Skär äpplena i medelstora bitar. Skala scharlottenlöken och dela dem i halvor. Skiva därefter löken. Värm olivolja i en stek panna och kör ner löken. När löken blivit svettig tillsätt äpplena. Äpplena skall bara stekas en kort stund på hög värme. Tillsätt Nötterna, Äppelcidervinäger, Rosmarin och Timjan samt c:a en tesked flytande honung. Se till att hela tiden röra om i stekpannan. Totalt så tar det bara 2-3 minuter och göra de ljumna honungs äpplena.

 

RÖDVINSSKY

Värm lite smör i en kastrull och tillsätt det röda vinet när smöret har smält. Tillsätt fonden, soyan samt balsam vinägern. Låt koka upp och sänk sedan värmen till lägsta.

När kotletterna är färdiga tillsätter du skyn från stekpannan i rödvinsskyn. Red av med Maizena eller Idealmjöl.

 

Lägg upp äpplena i mitten på tallriken, lägg sedan på kotletterna och häll försiktigt rödvinsskyn över kotletterna, strö sedan fint flytande honung över hela rätten. Om du har använt färsk Timjan till äpplena så ta lite Timjan som garnering på toppen.

 

 

 

 

 

Senaste menyn